Betinget fengsel – alvorlig straff?

4 05 2008

En 68-åring ble i Oslo Tingrett nylig dømt til 60 dagers betinget fengsel for utuktig handling mot tre jenter i alderen 8-10 år. I dommen fremkommer følgende:

«Tingretten legger i skjerpende retning vekt på at det er tre fornærmede, og at alle er unge.
68-åringen har fått en betinget dom på 60 dager, blant annet fordi overgrepene har vært kortvarige.»

Dette anser altså Tingretten at er en alvorlig straff, siden man har lagt skjerpende forhold til grunn i straffeutmålingen. Det å beføle tre jentunger på 8-10 år kvalifiserer altså til at norsk rett sier følgende til mannen: «Du slipper fengsel eller annen konsekvens hvis du i løpet av prøveperioden ikke plukker på flere barn eller begår annen kriminalitet. Takk for nå, og ha en fin dag». Ok, mulig at formaningen fra retten ikke var akkurat så hyggelig, men likevel. Hvordan kan det ha seg at det å presse sin voksne, avvikende og straffbare seksualitet på småbarn ikke får alvorligere konsekvenser. Skal vi vente til ungene er voldtatt før vi reagerer sterkt mot dette?

Politiet utelukker ikke at saken har større omfang, noe som vel må bety at man mistenker ham for å ha befølt flere. Bør ikke samfunnet vernes mot slike menn, har ikke barn krav på bedre sikkerhet på lekeplassen?

Denne saken føyer seg inn i en lang rekke overgrepssaker som får harelabbehandling i norske rettsaker, ofte fordi siktede, som i denne saken, nekter eller at siktede erkjenner at dette var et «engangstilfelle». Statistikk og forskning forteller oss at slike overgrep sjelden eller aldri er engangstifeller, men heller et trinn på stigen til fullverdige overgrep. Bør vi ikke forsøke å stanse dette med mer håndfaste virkemidler enn betinget fengsel?

Hvor er barnas rettsvern?

Reklamer

Handlinger

Informasjon

7 responses

4 05 2008
Alf P. Steinbach

Det høres ut som om retten har vært klar over at mannen ble dømt uten bevis, for noe som virker ganske usannsynlig. Hvor går grensen for sexovergrep ved å hjelpe et barn med en huske? Avhenger av barnets fantasi og holdningene til barnets forelder… Barn plukker ofte opp voksnes (spesielt foreldres) holdninger og ideer og spinner videre på dem. Regelen er, hjelp aldri et barn med en huske. I det hele tatt, hjelp aldri et barn. Det er en fare for rettssikkerheten hvis retten i slike saker velger å dømme og gi «straff» proporsjonalt med sannsynligheten for at det har skjedd noe.

Den virkelige straffen er å bli dømt for noe slikt, og den straffen står der selv om mannen er (som det virker som er mest sannsynlig) uskyldig.

4 05 2008
drittlei

Til Alf P. Steinbach: I de aller fleste saker om seksuelle overgrep der bevisene er svake, blir saken ikke ført. I mange tilfeller blir vedkommende som er tiltalt i saker som blir ført, frikjent. I norsk rett er kravene til bevis sterke (bedre at 10 skyldige går fri osv) og jeg er overbevist om at denne mannen og andre som han, er dømt på riktig grunnlag. Min innvending er lengden på straffen og typen straff.

Det som muligens kan være vanskelig å forstå for det fleste «vanlige» av oss, er hvorfor noen velger å beføle barn på denne måten for å få utløp for sin egen seksualitet. Det er en kjennsgjerning at noen er slik, hva får det til å tro at denne mannen er uskyldig?

Det er aldri nødvendig å beføle barns kjønnsorganer for å hjelpe dem med en huske , slik som i dette tilfellet, og man bør aldri være redd for å hjelpe barn hvis de trenger hjelp. For oss som ikke interesserer oss for barn seksuelt, vil dette aldri være noe problem.

4 05 2008
Helena

Kanskje Steinbach liker å «hjelpe» barn ved å beføle dem intimt selv? Det er alltid min første tanke når voksne velger å bagatellisere overgrep og heller gjør overgriperne til ofre.

Det er et STORT tankekors at man blir STRENGERE straffet for å kjøre for fort i dette landet enn å ødelegge livet til små barn som fortsatt har ødelagte liv når de blir voksne, og mange av dem forblir i spiralen og blir overgripere eller alvorlige sex-avvikere selv.

Rettsikkerheten er viktig, men hva med rettsikkerheten til våre barn? Retten til en trygg barndom og derav trygg voksen? Retten til at den som gjør noe stygt mot deg blir faktisk straffet?

4 05 2008
Erik

Når jeg leser kommentarfelt og meninger om sexforbrytelser og norges lover så er fremtrer det for meg at mange skriker etter strengere straffer. Men se på USA, levende bevis på at strengere straffer ikke hjelper. Heia andre former for forebyggende tiltak og alternative straffer.

Betinget straff og at mannen blir dømt viser han at retten har øynene på han. Jeg tror neppe denne mannen kommer til å forgripe seg igjen.

Helena:
Å tro at noen er pedofile fordi man ikke går ut med en lynsjestemning blir bare feil, beklager. Tror også dette vil gjøre deg uegnet til å motta argumenter og se to sider av en sak. Skjønner at du brenner for din sak, men ikke fordøm motstanderene dine, det vil gjøre deg i ustand til å høre argumenter som kanskje er bedre enn dine. Verdt en ettertanke.

«Retten til at den som gjør noe stygt mot deg blir faktisk straffet?»
Det finnes ingen slik rett, håper jeg. Selv ikke i bibelen (vend det andre kinn til), ikke at jeg er kristen. Straffe et menneske som ikke klarer å tilpasse seg et samfunn kun for straffens skyld og offerets selvfølelse blir igjen, bare feil. Fører ikke med seg noen positive konsekvenser. Straff eksisterer i samfunnet vårt som en metode for å forebygge kriminalitet, ikke for å straffe onde personer.

Det finnes flere former for straff enn fengsel og dødsstraff. Virker ikke som om bloggere ser disse så mye.

4 05 2008
drittlei

Dessverre er det slik at de fleste overgrepssaker ikke blir rapportert til politiet eller andre (alt sakset fra http://www.stopitnow.org/mn/facts.html):
-Are most cases of child sexual abuse reported to authorities?
-Most sexual abuse, nearly 88%, is never reported.
Altså er det bare 12% som vi vet om. Av disse har de overgriperne som ikke får behandling en tilbakefallsprosent på 17%:
-Those who were treated show a recidivism rate of only 10%, while those who do not go through treatment have a recidivism rate of 17%.

Dersom man skal følge denne statistikken, kan man anta at vedkommende KAN ha begått et mangedobbelt antall overgrep som aldri noen har fått vite om, og siden han ikke får noen behandling, er det snaut 20% sjanse for at han gjør det igjen.

Man skal ikke se seg blind på statistikk eller undersøkeser, men det er en kjenngjerning at slike overgripere ofte har mange, mange ofre.

Streng straff i seg selv hjelper ikke, men det at vedkommende blir fratatt muligheten til å forgripe seg ved at han er innelåst, gjør at mange potensielle fornærmede slipper unna. Man har for en stor del gått bort fra at man kan «helbrede» disse mennene, men man kan lære dem teknikker for å unngå å havne i situasjoner der de tidligere har forgrepet seg.
Å «helbrede» dem vil være det samme som å lære dem til å ikke like barn seksuelt lenger, og det blir omtrent som å lære oss andre å ikke like voksne kvinner eller menn lenger, avhengig av hva man foretrekker. Jeg tror det er umulig.

5 05 2008
Alf P. Steinbach

Til drittlei: det hadde vært fint hvis prinsippet om uskyldig inntil det motsatte er bevist hadde vært gjennomført i norsk rett. Men (1) det er det ikke — for eksempel er det vel få rasjonelle folk som tror at alle fire i Orderud-saken var skyldige i mord. Og (2) selv om det var, så er slike generelle sannsynlighets-betraktninger irrelevante for en konkret sak.

I alle fall etter Dagbladets artikkel å dømme har vi her å gjøre med et barn som i løpet av en måned har rapportert overgrep fra to ulike menn, en venninneflokk hun var med i som på forhånd var «litt redde» for pensjonisten, og at han skulle ha «klemt på en måte mot skrittet» (sitt eget? barnets?) mens en venninne satt i en huske. Når man sitter i en huske sitter man på skrittet. Tror jeg.

Så kanskje det var at den domfelte «klemte» henne «på en måte» mot hans eget skritt, mens hun satt i husken. Det går jo an å prøve å visualisere det. Hva var det han skulle hjelpe dem med? Jeg synes rettsavgjørelsen er horribel. Enten var der et reellt overgrep, og i så tilfelle skulle det vært ubetinget straff, eller så var der ikke, og i så tilfelle skulle det vært frifinnelse.

13 05 2008
Er seksuelle overgrep alvorlig? « Ting jeg er drittlei (og annet ;)

[…] interesserte kan ta en titt på det jeg har blogget om sedlighetssaker her og her og her og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: