Dumb Security

11 05 2008

Leser med en viss munterhet at en parkeringsvakt fra firmaet med det misvisende navnet Smart Security har klart å ilegge en tjenestebil fra politiet parkeringsbot mens tjenestemennene var på oppdrag på Haugenstua i Oslo.

Det virker ikke som om utdannelsen til parkeringsvaktene er noe å rope hurra for, da enhver parkeringsvakt bør vite at det finnes unntak fra parkeringsbestemmelsene – og at politi, ambulanse og brannvesen er noen av disse. Det synes som om provisjonsordningen mange av disse selskapene arbeider etter, gjør at parkeringsvaktene skriver bøter for enhver pris – for således å tjene mer penger selv.

Det står ikke noe om politibilen var uniformert eller ikke, men sivile biler har normalt et stort skilt inne i bilen som gjør overivrige parkeringsvakter oppmerksom på at bilen faktisk er en tjenestebil. Vedkommende kan vel alltids hevde at han ikke så dette, men da burde han vel strengt tatt ikke jobbe som parkeringsvakt heller.

Selv har jeg hatt etpar opplevelser med private parkeringsselskaper, og det har gang på gang slått meg hvor anale disse er i sin tolkning av reglene (eller reglene slik DE oppfatter dem). Mine få, men dyre, møter med kommunale parkeringsselskaper har alltid vært etter boka, men cowboy-mentaliteten som gjennomsyrer de private aktørene er kritikkverdig.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

15 responses

11 05 2008
Dumb Blog

Politibiler kan ikke parkere hvor som helst. Om bilen var i tjeneste kan ikke sees på den skjønner du.

Uansett, har en enslig parkeringsvakt gjort en feil er det lite å øse seg opp for, og enda mindre å nagle en hel bransje / yrkesgruppe for.

Tipper du har fått parkeringsbot en gang og har hatet alle pparkeringsvakter siden den gang..

12 05 2008
drittlei

Vel Dumb Blog, faktisk kan politiet fravike bestemmelsene i Vegtrafikkloven om parkering. Ta en titt på § 11:

http://www.lovdata.no/all/tl-19650618-004-002.html#8

§ 11. Unntak for utrykningskjøretøy m.m.

Kongen gir regler om adgang til å fravike det som er fastsatt i eller i medhold av §§ 4, 5, 6, 7, 8 og 9 for fører av utrykningskjøretøy, fører av kjøretøy i polititjeneste og fører av vegarbeidsmaskin eller annet kjøretøy som nyttes til arbeid på eller ved veg. Det samme gjelder for fører av kjøretøy i regionvegkontorets tjeneste og offentlig parkeringskontrolltjeneste.

Parkering omtales i § 8:

§ 8. Parkering.

Kongen kan gi forskrift om avgift for parkering av kjøretøy på veg åpen for alminnelig ferdsel og om forbud mot slik parkering uten at avgift blir betalt på forhånd. Kommunen kan gis myndighet til å innføre og håndheve slike ordninger.

Kongen kan gi forskrift om kommunens adgang til å reservere parkering etter behovsprøving i nærmere avgrenset område for personer bosatt i området, eller andre med særlig behov for slik parkering. Det samme gjelder adgang til å reservere enkelte parkeringsplasser for bestemte kjøretøy, kjøretøygrupper eller personer, eller gi disse adgang til å parkere utover eventuell maksimaltid på stedet.

Som nevnt vet jeg ikke hvorvidt tjenestebilen var uniformert eller ikke, men dersom den var sivil – vil politiet normalt legge ut et kort der det fremgår at det er en tjenestebil det er snakk om, på dashbordet.

Det er ikke noe galt med parkeringsvakter som gruppe, det er noe galt med private parkeringsselskaper og måten de avlønner de som arbeider der. Ville ikke også du vært ivrig i tjenesten hvis hver bot du skrev ut medførte at du tjente mer?

Jeg har ikke noe hat mot parkeringsvakter, og mener de generelt utfører en verdifull tjeneste i forhold til å sikre fri ferdsel, men dette inkluderer ikke parkeringsraid i boligstrøk om natten eller skriving på tjenestebiler fra politiet.

Hvilket parkeringsselskap jobber du for, forresten?

12 05 2008
Britt

Hva blir det neste? At stigebilen til brannvesenet får parkeringsbot for å stå midt i gata, når de slukker brann??
Politibiler, brannbiler og ambulanser er uniformerte biler.

12 05 2008
BK

Ut ifra lovens bokstav så _kan_ det tolkes som at en privat parkeringsplass som kontrolleres av et privat parkeringsselskap, ikke vil være fullstendig dekket av disse bestemmelsene i vegtrafikkloven. Gebyr på privat eiendom håndheves etter privatrettslige regler, men likevel virker det helt søkt å ilegge parkeringsgebyr på en politibil som er i tjeneste.

Når det gjelder svaret ditt til Dumb Blog så kunne du kanskje prøve å være litt mer saklig enn å komme med påstander om at han er nødt til å være parkeringsvakt dersom han skriver det han sier.

12 05 2008
drittlei

Tja, når Dumb Blog mener at jjeg hater alle parkeringsvakter, bør jeg kunne insinuere at han har særinteresser i denne saken 😉

Såvidt meg bekjent vil ikke privatrettslige regler gå foran lov når det gjelder parkering, og kjøretøy som nevnt i § 11 i Vegtrafikkloven vil uansett kunne parkere der de mener det er nødvendig, også på privat grunn.

Uansett tror jeg dette problemet er minimalt, men det har vært noen eksempler de siste årene, og alltid fra private parkeringsselskaper i borettslag. Disse finansieres, såvidt jeg vet, av provisjon – slik at lønninsposen styres av antall parkeringsbøter.

Slik jeg ser det, er provisjonsavlønning den minst egnede avlønningsmetoden for parkeringsselskaper da dette oppordrer til å tøye bestemmelsene til det ytterste for å tjene mer. Det er vel ikke noen ønskesituasjon?

12 05 2008
arne

Politibil får parkeringsbot. Interessant på tre nivåer:

1. Dagbladet lager nyheten.
2. En blogg følger den opp.
3. Jeg kommenterer bloggen.

12 05 2008
Pacco

Når det gjelder avlønning og inntjening til de forskjellige private parkeringsselskap.
Så syntes jeg faktisk dere bør skaffe dere litt tørr grunn under bena før dere skriver dette på en blogg.
Dere har INGEN faste holdepunkt annet en hva som er holdingen til den «vanlige mann i gata» i tilegg til hva som er skrevet i avisene.
Selv er jeg ikke i bransjen men har alikevell endel mer innsyn en det enkelte av der som skriver her har.
Hvorvidt dt finnes flere måter og tolke trafikk regler og skilting av parkeringsplasser stiller jeg meg ganske undrende til.
Men da er du kanskje en av de som ikke skjønner skilter med 40 , 50, 60, 70, 80, 100 på heller da.
Det er altfor mange skiltblinde rundt oss.
Men det er ikke riktig og legge dette på andre.

13 05 2008
Onkel

Pacco,
Når naboen din står i døra med kjøkkenkniven, skulle ikke du ønske at politiet kunne kjøre litt fortere enn 40 i gata der du bor?

Eller vent, de kan det!

En sivil politibil vil aldri brukes som utrykningskjøretøy på hjemoppdrag, og en uniformert bil vil heller ikke brukes som privattransport.

Så når man klarer å gi en slik parkeringsbot er det noe galt. Jeg synes ikke drittlei bommer på skiva når han skriver om bransjens inntjeningsmodeller.

Men problemet er kanskje heller at at alle bransjer sliter med rekrutteringen, og at de må ansette folk som åpenbart ikke er arbeidsdyktige.

13 05 2008
hehe

Var ikke dette det samme selskapet som ble ‘busta’ i fbi for å tukle med bildebevis? Er selv med i et styre som er i ferd med å hive ut disse pga høy jalla-faktor og klager fra kunder.

13 05 2008
fuck5-0

Fuck the 5-0

13 05 2008
Freshman

Smart security…
Legg merke til at hovedbildet på hjemmesiden til dette selskapet faktisk er speilvendt. (sjekk firmalogo på armen til han i bilen) Godt gjort å få LOGOEN din speilvendt på egen nettside….

29 09 2008
Gabbersingh

Høy jalla faktor ja. burde lage film av hvordan de turer frem hver gang det er konsert eller annet på Valle hovin eller Vallhall. På vår pakeringsplass er det da en god del som parkerer uten tillatelse. Og det er jo greit nok at de får bot for å parkere nær konserten, for så og finne bilen sin igjen. Selv om det blir litt dyrt. Men neida! Smart Security gjemmer seg til første 20-30 bileierne har parkert og gått. så ilegger de bot. venter 20 min før de får bilene taua bort. Så er det ny gjemsel, nye parkerende og nye bort-tauinger. Har sett de fått med seg opp mot 100 biler på en kveld. Overivrig ja!!

14 10 2008
drittlei

Gabbersingh: Der setter du fingeren på det uheldige med å betale stykkpris for bøtene i stedet for timebetaling. I det hele tatt er det svært betenkelig at disse lovlig kan påføre folk utgifter, og der mottakeren nermest er rettsløs.

Betal eller så sender vi saken til inkasso, alternativt, betal eller så får du ikke igjen bilen. Du kan klage senere, men får trolig ikke medhold. Ha en god dag..

22 01 2009
nil h

til dere idioter som hele tiden referer til veitrafikkloven. DEN GJELDER IKKE PÅ PRIVAT EIENDOM!!!!!! TULLINGER. Lær dere regler før dere sutrer

22 01 2009
drittlei

nil h: I følge vegtrafikklovens første paragraf gjelder den ALL trafikk med motorvogn uansett hvor, og annen ferdsel alle steder der det er alminnelig adgang med motorvogn. Inne i et boligfelt eller på annet sted det er adgang å kjøre vil denne altså komme til anvendelse. Således vil også ferdsel med motorvogn være regulert i skogen, på privat område og under vann hvis det er mulig.

NB! Det er ikke nødvendig skrike hele tiden, her blir man hørt på uansett.

§ 1. Lovens område.

Denne lov gjelder all trafikk med motorvogn. Den gjelder også annen ferdsel, men da bare på veg eller på område som har alminnelig trafikk med motorvogn.

Trafikk eller ferdsel omfatter i denne lov også opphold på veg eller på område der det er alminnelig adgang til og vanlig å kjøre med motorvogn.

Kongen kan bestemme at loven helt eller delvis skal gjelde for annet område enn nevnt i paragrafen her, eller at den helt eller delvis ikke skal gjelde for slikt område.

For Svalbard og Jan Mayen gjelder loven med de endringer som Kongen måtte fastsette av hensyn til de stedlige forhold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: