El Tabloidos

28 05 2008

Smuglingssaken fra Bolivia har vært i mange medier den seneste tiden, og etterhvert, ikke minst fordi en «kjent norsk skuespillerinne» er aktuell som eventuell medhjelper. Som følge av dette har tabloidavisene i trykk og piksler nærmest overgått hverandre i nestenbeskrivelser om hvem dette er, uten å publisere navnet til vedkommende. Samme fremgangsmåte ble også benyttet i «lommemannsaken» og «onanisten i Bergen» for ikke så lenge siden, der enhver med nogenlunde omløp kunne identifisere mennene hvis de ville. Det finnes en rekke ulike fora rundt omkring på nettet som åpenbart ikke er veldig opptatt av redaktøransvaret, som jeg også har diskutert med meg selv her for litt siden, så som hegnar.no sitt debattforum.

Sistnevnte er alltid et greit startsted hvis man vil ha tak i det som alle snakker om men ikke tør å snakke om i etablerte medier. Man bør ta sannhetgehalten i endel som diskuteres og opplyses der med en klype salt.

Uansett, hvis man gidder å søke litt – finner man ofte det man leter etter. Det vil nesten alltid oppstå diskusjoner rundt omkring om emnet, mye på grunn av all informasjonen som slippes rundt vedkommende som omtales. Jeg brukte ikke så mange minutter på finne steder der etpar av disse saken ble omtalt, men jeg går ikke god for innholdet på dem. Eksemplene er ment å være, vel, eksempler. Når det er sagt, kan man konstatere at Google er din venn og kan hjelpe deg å finne både dette og dette.

Poenget mitt er at jeg ikke forstår motivasjonen for slik «nestenidentifisering», annet enn å ytterligere øke interessen omkring hvem dette er. Slik jeg ser det, bør man enten velge fullverdig anonymisering eller gå ut med fullstendige opplysninger – og la det stå til. Slik tusking rundt grøten fører ofte til at en rekke andre personer urettmessig blir hengt ut som både det ene og det andre, og dette er svært uheldig. Hvor mange artister er det vel ikke som har blitt mistenkt for å ha bedrevet rask lufting av laksen i Bergen?

Bildet under er illustrasjonsbildet som VG benyttet i en sak om ovennevnte skuespiller, og er ganske typisk for bildene som benyttes til slike saker. Man holder seg trolig innenfor det som dekkes av begrepet anonymisering i pressesammenheng, men bildet er likevel klart nok til at man raskt kan inkludere eller ekskludere endel personer man mistenker at dette er.

Bildet er skamløst stjålet fra vg.no

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

29 05 2008
Erik

Er enig, har fått mindre og mindre respekt for media i det siste. Det er først nå jeg har begynt å lese nyhetene mellom linjene.

Media vil selge en sak, og derfor går de så langt de kan for å gjøre dette. Iallefall Tabloidaviser. Lese vg og db osv er en dårlig vane, les mer seriøse aviser!

30 05 2008
terjeo

forøvrig El er entall tror jeg, Los er flertall.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: