Ukristelig moro

5 06 2008

Fylkesvaraordfører i Grimstad og KRF-veteran Oddvar Skaiaa langer ut mot «Age of Conan», onlinespillet som den norske spillprodusenten Funcom ga ut for nylig. Skaiaa mener spillets innhold bryter med vårt kristne verdigrunnlag, siden spillet bare går ut på, fortsatt i følge Skaiaa, dreping i hytt og gevær. Han mener videre at dette vil være skadelig for noen, og tallfester dette til 1%. Skaiaa her ikke spilt spillet selv, men har sett klipp fra det på TV og ellers fulgt mediedekningen rundt lanseringen.

Jeg opplever det som spesielt at en som ikke kjenner innholdet i noe, velger å være såpass bastant i sine påstander om innhold, og ikke minst, skaden dette kan forårsake i sarte sinn. Hvorfor er det alltid slik at kristne mørkemenn skal ta all gleden fra oss? De aller fleste av oss har ingen problemer med å skille mellom det virkelige liv og et spill, og kommer ikke til å hente ned sverdet fra veggen og gå amok i gatene etter noen timer i «Age of Conan». Det at spill skaper skader hos voksne eller barn er vel heller aldri blitt endelig konstatert, men dersom noen kan vise til undersøkelser som viser noe annet, er jeg svært interessert i dette.

Jeg er også litt betenkt i forhold til «vårt kristne verdigrunnlag». Kristendommen er ikke spesielt gammel i Norge, og mange av oss er ikke engang spesielt kristne. I en undersøkelse fra 2005 ble nordmenn kåret til de minst religiøse i Vest-Europa, uten at landet har blitt noe Sadoma og Gomorra av den grunn. I tillegg har vi etterhvert fått en masse andre mennesker som ikke er kristne i det hele tatt, men som lett klarer å følge våre humanistiske grunnregler uten å noengang sette sin fot i en kirke eller bedehus.

Bibelen, og spesielt Det gamle testamentet, er breddfull av det samme innholdet som i «Age of Conan». Her finner vi dreping, ofring, urettferdighet, hevn og ondskap. Hvis man leser Bibelen som, vel – som nettopp fanden leser Bibelen – er det lett å kritisere «det kristne verdigrunnlaget» for dets bestialitet og intoleranse. Historien er full av eksempler på hvordan kristendommen er brukt som motivator for overgrep, så som under kjetterprosessene og korstogene, og selv i dag motiveres urettferdighet mot kjønn og legning i det samme «kristne verdigrunnlaget».

Som en reaksjon på filmen Fitna, den som kritiserte Koranen og Islam, kom motreaksjonen som tilsvarende filmer om Bibelen. Her blir det trukket frem hvor hatsk og hevngjerrig Bibelen, og enhver religiøs bok, blir hvis alt tas bokstavlig. Jeg går ikke god for innholdet eller konklusjonen i noen av filmene, men det er interessant at disse religionene mer eller mindre er tuftet på samme grunnholdninger. Som alltid er det tolkningen av disse skriftene som avgjør hva slags samfunn og verdigrunnlag vi utvikler, og her er det forskjeller mellom de to.

Likevel har Skeiaa all rett til å være kritisk, men burde muligens ha satt seg noe mer inn i hva han kritiserer. Nå fremstår han som en gammelmoralist og gledesdreper, noe som sikkert kan gjøre selv gode kristne interessert i å teste ut dette spillet, eller andre spill for den del.

Jeg synes kristne i Norge bør rydde litt i eget hus og i egne rekker og holdninger før de på trosgrunnlag kritiserer noe så bagatellmessig og forgjengelig som et spill.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

38 responses

5 06 2008
Christian

Nye ting er alltid farlig vet du, bare se på videospilleren i sin tid.

5 06 2008
Vegard

Jeg er veldig for en nyansert debatt om medievold, dessverre så blir slike debatter alltid ødelagt av gamere som benekter at medievold kan ha en påvirkning på samfunnet og moralister som mener vi må «tenke på barna» og annet vissvass.

Det finnes mye god og nyansert forskning på området som det kunne vært interessant å formidle, om bare moralistene og gamerekstremistene kunne holdt kjeft i noen dager.

5 06 2008
Stian Pedersen

Bare for å forsøke å kverulere litt…

«Jeg opplever det som spesielt at en som ikke kjenner innholdet i noe, velger å være såpass bastant i sine påstander om innhold, og ikke minst, skaden dette kan forårsake i sarte sinn»

Jeg er motstander av barnepornografi! Vil kommentaren din ovenfor også være relevant her, eller er du villig til å gjøre en unntak?

Personlig mener jeg at kristne har meldt seg ut av det tenkende fellesskap ved å binde sin tenkning den et bokverk som er umulig å forstå, siden det er skrevet på steder og i perioder vi ikke har kjennskap til. Er ikke avstanden mellom de eldste bøkene og de yngste 1000 år eller noe sånt?

5 06 2008
drittlei

Vegard: Jeg er veldig interessert i forskning omkring dette, så kom gjerne med noen linker.
Stian: Du, kverulere? Du tuller! Når det gjelder overgrep mot barn, vil jeg tro at mine blogginnlegg i ulike overgrepssaker m.v her, røper hvordan jeg står i den saken. Jeg er for å følge lover og regler, selv om jeg noen ganger er uenig (IKKE når det gjelder dette!) – og således kan jeg enkelt gjemme meg bak paragrafene. Jeg trenger ikke å kjenne innholdet i overgrepsmateriale siden andre allerede har definert dette som skadelig og uheldig, og nedfelt forbud mot å befatte seg med slikt i lov.
Jeg er mer betenkt over at noen velger å kritisere et lovlig produkt, i dette tilfellet et spill, på moralsk grunnlag uten å ha testet det først. Kritikken ville vært mer troverdig hvis vedkommende var på nivå 70 eller hvor langt det går, eller ihvertfall hadde tatt en titt for å se om inntrykket fra TV og aviser stemte med virkeligheten.
Kritikken som fremkommer her synes basert på en generell holdning om at all vold i spill er galt, noe som blir for unyansert.
For alt jeg vet er spill svært skadelig for både barn og voksne, men før jeg konkluderer med akkurat det, vil jeg gjerne se litt dokumentasjon. Jeg håper Vegard kan bidra med linker angående dette.

5 06 2008
Stian Pedersen

Dagbladet hadde noe om dette for en stund siden. Poenget var vel at en ikke blir voldelig av å spille voldsspill. Har dessverre ikke link…jo fant det:

http://www.dagbladet.no/kultur/2008/05/13/535137.html

Er meget uenig i argumentasjonen din av typen «Hvis det er ulovlig, må det jo være galt», men ønsker å la det ligge. Har bestemt meg for å prøve å holde meg mest mulig til saken!

5 06 2008
drittlei

Stian: Jeg implementerte linken din i innlegget mitt, takk for den.
La meg utdype dette med ulovlig litt: Hvis det er ulovlig, må det jo være galt – forutsatt at det også er i strid med Kardemommeloven 🙂 Kardemommeloven har presidens over andre lover.

5 06 2008
Stian Pedersen

dette kan jeg jo prøve å skrive om i egen blogg….

må bare ta eksamen først…

Kardemommelov, presedens, legalitet, deontologi, etisk nihilisme, venn- og fiendeetikk, hundepikk…det kan bli bra!

5 06 2008
Erik

Skal prøve meg på kverulering jeg og da. Hva om kardemommeloven hindret deg i å leve et lykkelig liv? Du måtte velge mellom egen eller andres beste. Hvis alle skulle forholdt seg til, du skal ikke plage andre, så hadde det gått til helvete med samfunnet, hadde ikke fått lov til å gjøre noesomhelst nesten. Vi kan ikke gi dårlige handlinger konsekvenser, for det ville vært plaging av andre. Så da blir det. «Du skal ikke plage andre, med mindre de har brutt kardemommelovens lovparagrafer §1 og §2 først, du skal være grei og snill, ellers kan du gjøre som du vil, selv om dette betyr fullstendig forkastelse av egen lykke og velvære.» Er det galt i å forelske seg i og stjele en jente fra en annen? Da har du plaget han, ganske hardt. Jaja, nok kverulering ^^

Men det å kritisere en kristen menneskes moral, basert på religionens fortid og ikke det som blir lagt frem, er fordomsfullt. Hvis moralen hans er ikke drepe andre, så kan du ikke lukke ørene for hva han har å si fordi kristendommen som han tilhører har en historie bak seg for å være voldelig. Fokuser på argumentene, ikke på mannens bakgrunn, og forhold deg til dem. En idiot kan ha et godt poeng.

Sant at kristendom er tvilsomt, men det er jo voldsspill også. Selv synes jeg det er kult at vi har realistisk underholdning for voksne, mindre farlig at de sitter inne og nerder, enn at de drikker seg dritings og velter byen i helgene.

5 06 2008
tankekorset

«det er interessant at disse religionene mer eller mindre er tuftet på samme grunnholdninger.»

Usjda. Skrivebom. Les og sammenlign Jesu og Muhammeds liv og lære så tror jeg du vil trekke det tilbake.

Men altså: Ellers enig i det du skriver og jeg kan legge til: skal man begynne å lange ut mot et voldelig spill, må man strengt tatt lange ut mot de fleste.

Martin
KrFUer

5 06 2008
tankekorset

(Og så er det ikke akkurat et PR-stunt for KrF at man stadig skal komme med slike moraliserende medieutspill)

5 06 2008
Ogrim

Jeg kjenner det bobler inni meg når Skaiaa spyr ut hatet sitt mot AoC. Er han den nye Jack Thompson? Det som provoserer meg mest er at han enda lever i den tiden da KrF var motstander av farge-tv. Holdningene hans er først og fremst gammeldagse, fremfor kristne. Det er jo rimelig søkt å protestere så sterkt mot et medie han aldri benytter seg av. Hørte et intervju av ham på radioen på butikken for noen timer siden (har ikke radio selv ;)), og all argumentasjon viste tegn på at han bare hadde personlige meninger og følelser å komme med. Ingen undersøkelse, empiri eller påvisbare sammenhenger. For meg fremstår han som en gammel mann som er alt for stor i munnen.

5 06 2008
Erik

@tankekorset
Usjda. Skrivebom. Les og sammenlign Jesu og Muhammeds liv og lære så tror jeg du vil trekke det tilbake.

Hmm.. Jeg føler meg ganske enig med drittlei angående det han sier om at religionenes grunnholdninger er ganske like. Fred, kjærlighet, lykke, osv. slam er basert på kristendom, et slags utsprang derifra, akkurat som kristendom har sprunget ut av jødedommen. Og jeg har ikke tenkt å lese om muhammeds liv med det føsrste, så kan du komme med noen enkle eksempler? 🙂 På forhånd, takk!

5 06 2008
drittlei

Tankekorset: Med dette mener jeg ikke å sette likhetstegn mellom Jesus og Mohammed, eller deres liv og lære. Det gamle testamentet og deler av koranen gjenspeiler på mange måter samme epoke, der hevn, straff, frykt og annen faenskap regjerte og således ligner på hverandre.

På den annen side har ikke jeg hatt formalisert religionsundervisning på mange år, så jeg kan huske helt feil. I så fall beklager jeg akkurat den biten 🙂

5 06 2008
Stian Pedersen

Jesus omgikk kjekke unge menn…til nød prostituerte.
Muhammed giftet seg med barn (Aisha)…hun var visst 6 år gammel…(ifølge wiki,dansk versjon om Muhammed)

Vi kan velge mellom et homoideal og et pedoideal….

Selv holder jeg med til gamle Heraklit…

5 06 2008
tankekorset

Til Erik: Ja, kan komme med et par eksempler 🙂
Jesus forbød bruken av sverd til hans forsvar (Matt 26,52) men Muhammed oppfordret til bruken av sverd ( sure 8,66). Jesus lærte tilgivelse (Matt 5,38-39) men Muhammed lærte hevn (sure 18,110), (sure 2,190).

Til Drittlei: Du skriver: «Det gamle testamentet og deler av koranen gjenspeiler på mange måter samme epoke, der hevn, straff, frykt og annen faenskap regjerte og således ligner på hverandre.»

Ja, der er vi enige! Og da er det jo også veldig ironisk at Islam hevder å være nyere enn Kristendommen, da islam får tilbake mange av disse voldelige elementene fra jødedommen. Pussige greier får en si (^_^)

Til Stian Pedersen: Wow, homo-ideal faktisk. Undrer meg over hvorfor ordtaket «..som fanden leser Bibelen» kommer opp i hodet mitt i skrivende stund 😀

5 06 2008
Stian Pedersen

ungkarsideal er vel riktigere, men ikke så mye futt i det…

du reagerte ikke på Muhammed som pedoideal?

var vel for drøy til å bli tatt seriøst…

Har ikke Koranen, så kan ikke sjekke dine (selektive ?) sitater, den ligger vel på nett et sted…

Artig at du er med her, tankekorset!

Bra navn også!

5 06 2008
drittlei

Erik: Dersom det å stjele en annens jente gjør han såpass ulykkelig som du antyder, har man forsåvidt brutt Kardemommelovens § 1. Således må gevinsten som oppnås i form av egen og jentas lykke veies opp mot mengden ulykke som genereres hos den frastjålne som følge av handlingen. Dersom førstnevnte er større, anses ikke § 1 som overtrådt, da mengden total lykke er fordoblet i forhold til utgangspunktet, samtidig som både §§ 2 og 3 også er respektert.
Ergo, Mor Lille er en sten 😉

Jeg kritiserer ikke noens kristne livssyn, jeg hevder bare at «vårt kristne verdisyn», altså samfunnets grunnverdier, innledningsvis er basert på historier som ikke står noe tilbake for innholdet i spillet som kritiseres. Det er først i Det nye testamentet historiene blir mer lystige og fokuserer på det gode i mennesket og syndenes forlatelse. I de tidlige historiene er det flom og uår og saltstøtter og død blant førstefødte og ofring av barn og gresshopper og pest osv osv.

Egentlig burde jeg holde meg unna det å forsøke å forklare hva jeg egentlig mente og at jeg heller burde skrevet slik og slik. Det er nærmest umulig å gardere seg for alle sleivsetninger og faktabommerter.. 🙂

Det er alltid farlig å omtale religion i alle de former fordi det rører ved folks basisholdninger og det definerte jeg’et – men hittil har jo dette gått relativt greit…

5 06 2008
tankekorset

Til Stian Pedersen: Du skrev:

«du reagerte ikke på Muhammed som pedoideal?
var vel for drøy til å bli tatt seriøst…»

Han var godt voksen da han giftet seg med jentungen da..begrepet pedofili var vel ikke innført på den tiden, men jeg vil vel ikke være så rund å si at det var helt «ok» av den grunn. Jeg kan simpelthen ikke forstå hvilke interesser en mann skulle ha av å bli sammen med et lite barn.

Du skriver: «Artig at du er med her, tankekorset! Bra navn også!»

Takk ganger to 😉 Veldig kjekt det da.

Du skriver: «Har ikke Koranen, så kan ikke sjekke dine (selektive ?) sitater, den ligger vel på nett et sted…»

Ja, jeg oppfordrer deg (selvsagt) til å sjekke selv det jeg hevder. Og her er et par pålitelige linker som kan være av interesse, slik at det ikke virker selektivt det jeg nevnte:

http://historie.cappelen.no/historie1/kap3/kildeoppgaver/kildeoppgave.html?id=120
http://www.horisont.org/fotoutstilling/islams_ekspansjon.html
http://www.liberaleren.no/2006/03/27/islam-og-terrorisme/

Poenget her er jo altså åpenbart ikke at islam har blitt (mis)brukt til krig og drap, for det har jo også kristendommen, men å se på hva Islams grunnlegger faktisk lærte og praktiserte i sitt liv – til greell kontrast til hva Jesus lærte og praktiserte.

5 06 2008
elghunk

Takk for linkene!

mulig jeg nå blir elghunk…

død over stian pedersen

6 06 2008
Vegard

@drittlei: Angående forskning så finner du endel på Google Scholars om du søker etter «media violence». Det som ser ut til å være gjennomgangstonen er at det ikke er påvist en kausal sammenheng mellom vold i spill og vold IRL, det samme gjelder andre medier og vold, blant voksne vel og merke. Langvarig eksponering av medievold blant barn ser ut til å ha en direkte påvirkning på aggresjonsnivået til ungen (Anderson & Bushman, 2002). Dette er selvsagt ingen grunn til å forby voldsspill eller voldsfilmer, men det er en god grunn til at vi bør la medietilsynet sette aldersgrenser også på spill, aldersgrenser som er lovpålagt og som blir fulgt. Det er en god grunn til at foreldre bør begynne å følge med på hva ungene spiller og slutte å kjøpe voldsspill til dem.

Temaet er veldig interessant og viktig, dessverre så blir det vanskelig å diskutere det seriøst når det skrikes fra begge leire. Moralister fordømmer all form for kultur som de ikke forstår eller som de synes er moralskt forkastelig og overser alt som er positivt med det de fordømmer, mens ungdom og unge voksne som har vokst opp med dataspill og voldsfilmer fordømmer moralistene og spyr ut endeløse mengder anekdotiske bevis på at medievold ikke har noen sammenheng med voldelig adferd.

6 06 2008
Grenseløs

islam og kristendommen har samme opprinnelse og samme grunnholdning til livet: nemlig at det ikke skal leves.

Jeg har aldri vært særlig begeistret for pc-spill overhodet da jeg har andre ting å gjøre, men nå vurderer jeg faktisk å prøve dette…

6 06 2008
drittlei

Vegard: Takk for linkene, dette skal jeg se litt på. Jeg tilhører et sted midt i mellom de to gruppene du definerer. Jeg liker å spille og har gjort det lenge, samtidig som jeg har litt moralistiske tendenser til tider 🙂

6 06 2008
Tankekorset

Grenseløs kommer som alltid med sine godt dokumenterte påstander *host*

6 06 2008
Erik

@Drittlei
egen og jentas lykke veies opp mot mengden ulykke som genereres hos den frastjålne
Hehe, skal ikke starte diskujsonen om dette ^^Men kunne kverulert i evighet ;P

Jeg synes foreldre er noen sutrende dåser når de skal klandre barnas oppførsel på alt annet enn seg selv. De har glemt alt og vet tilnærmet ingenting om oppdragelse, annet enn det de selv husker fra de var små. Og det er som regel hva de ikke fikk lov til, og der tar det slutt. Å skylde på voldelige TV og dataspill for at barnet blir voldelig er som å skylde på våpenet i en drapssak. Hvis barna får leke ubegrenset med våpen, så kan det hende de skyter noen, men om man lærer dem opp i etikk og grunnleggende våpenbruk, så kanskje de kan lære ansvar og respekt samtidig.

Bare se på Nanny-911 og lignende programmer, som kanskje ikke heelt reflekterer virkeligheten, men det er altså såå lite som skal til, og bygger man på dette, så har man godt fungerende unger som glatt kan spille dataspill. Jeg har spilt spill siden de ble sluppet på markedet, wolfenstein 3d, Doom, osv. Spilt GTA og slått horene med balltre til de sluttet å skrike for lenge siden. Men i virkeligheten er jeg en normal oppegående person som aldri har slått noen eller blitt slått til, selv om trangen har vært der. Dette mye grunnet oppdragelse, dialog med foreldrene mine. Hvorfor sånn, hvorfor ditt, hva er smart, osv.

Foreldre setter ansvaret for oppdragelsen på lærerene i skolen som har nok med å ta seg av 29 andre elever på en gang som de skal prøve å lære matte. Wake up! Ditt ansvar. DU skal se til at barna kan tenke lenger enn «Vold er gøy, la oss drepe noen!!»

6 06 2008
Erik

Oi sann, der skulle det stå:
«De har glemt alt det grunnleggende og vet tilnærmet ingenting om oppdragelse,»

Og det var også det eneste som skulle være tagget. Så n00b av meg,

6 06 2008
elghunk

Enig med grenseløs…

Både Islam og Kristendommen dyrker livet etter døden…det eneste livet som virkelig teller..det er en nedvurdering av livet her og nå…som bare er en slags opptaksprøve…

det er vel derfor kristne skal forby alt mulig…få vekk alt som kan hindre frelsen

det vil i det minste gjelde katolikkene

6 06 2008
tankekorset

Det er DIN tolkning, elghunk 😉 Ønsker deg uansett, inkludert alle andre som leser og skriver her inne, en fin helg!

6 06 2008
Grenseløs

heldigvis er det ganske mange og stadig flere som deler min og elghunks «tolkning». Alle som har studert saken (ingen kristne) ser også lett likheten mellom islam og kristendom. Kristendom er en forlengelse av jødedommen. Islam er en forlengelse av både kristendommen og jødedommen. De bruker samme skrifter, har mange av de samme profetene osv.

Og det synes.

Dette er ikke noen ukjent sannhet, men tvert et fullstendig uomtvistelig historisk faktum.

Når det gjelder sammenhengen mellom voldelig filmer/spill og virkelig vold så støtter jeg Billy i Scream: Now Sid, don’t you blame the movies, movies don’t create psychos, movies make psychos more creative!

Altså, det finnes ingen sammenheng overhodet. Det at noen hevder at det finnes noen er enda en måte å håndheve sensur på. Det er den eneste grunnen til at påstanden finnes.

6 06 2008
tankekorset

Ja, jøss, grenseløs. Jesus og Muhammed stod jo for akkurat de samme tingene. Jeg aner ikke hvorfor du hater Kristendommen så intenst, men skulle gjerne likt å vite det (utenom dette propagandatullet ditt om at det er skadelig osv).

6 06 2008
elghunk

Jeg er ikke kristen, men Jesus har jeg sansen for!

En opprører som sier at det bare er å bryte regler!

6 06 2008
Grenseløs

Du skjønner ikke hvorfor så mange forakter kristendommen og kristne så mye, martin? Jeg tror du lyver. Jeg tror du vet det, men bare later som om du ikke gjør det. Alternativet er at du knapt lever i virkelighetens verden overhodet, noe som er like ille.

Jesus har aldri eksistert, men er en vaskeekte fantasifigur på linje med Tor med hammeren. I en lang rekke løgner og bedrag kristendommen har formet er vel jesus eksistens den aller verste.

rettere sagt: Tor har vel en bakgrunn i en ekte person, fra de norrøne såkalte gudekongene. jesus er totalt oppdiktet eller rettere basert på langt eldre paganistiske/egyptiske guder (uten at det gjør det noe bedre).

7 06 2008
Erik

Grenseløs, du kan ikke bevise noe av det du sier. Derfor gir det deg ingen form for respekt når du skråsikker i din sak benekter noe du har fattet rasjonelt. Jeg vil heller si at kristendommen og annen religion er ulogisk og virker i aller høyeste grad oppdiktet. Men Jesus kan godt ha eksistert, men neppe slik som han er fremstilt i bibelen.

Jeg har sansen for kristendommen på mange måter. Mest etter å ha hørt på feltpresten i forsvaret prate. For brukt riktig, kan religion brukes til å spre god moral og etikk med lignelser fra bibelen og lignende. Men desverre blir alle religioner tolket slik folket vil tolke dem. Så det å skylde på religion for å skape vold, blir litt som å skylde på film for å gjøre barn voldelig. Religion er et middel, ikke en ondskap. Den står menneskenes holdninger for.

7 06 2008
Grenseløs

Erik: Religionen er en «ondskap» i seg selv. Den fremhever menneskehetens dårlige sider.

Jeg kan ikke bevise noe, nei, ingen kan det, men det er du som uttaler deg på sviktende grunnlag. Jeg har nemlig studert saken lenge og hvis du gidder å sjekke så vil du finne ut mange ting støtter det jeg sier.

Jesus Never Existed

7 06 2008
tankekorset

Du kunne blitt komiker, Grenseløs, om det ikke hadde vært for at du faktisk mener det du sier 😉

For mange mennesker føles det motiverende og godt å ha en tro. Så lenge de ikke misbruker den for å kontrollere og ødelegge for andre mennesker, så burde ikke du være så arrogant å tråkke på den troen. Det er veldig arrogant av deg, og de fleste gjennomskuer heldigvis propagandaen din.

8 06 2008
elghunk

Fint at Grenseløs har studert saken lenge! Selv har jeg bare et år med religionsfag fra Menighetsfakultetet og har ikke lest så mye om religion utenom dette. Men så vidt jeg vet er det ingen diskusjon om at Jesus har levd. Han blir vel også såvidt nevnt av romerske historikere som ikke var kristne. Spørsmålet er vel om denne historiske personen hadde spesielle tilknytninger til det guddommelige, eller selv var guddommelig. Jesus var vel bare én av mange profeter som hevdet å snakke på vegne av Gud?

tankekorset vet sikkert mer enn meg om dette…

8 06 2008
Erik

@Grenseløs

Jeg mener mer at religion er som psykoteraputiske stoffer, slik som LSD, MDMA (Ecstasy, uten amfetamin), osv. De er jo ikke ondskap i seg selv, brukt riktig kan disse stoffene brukes til å hjelpe mange mennesker. Skapt av mennesker, brukes av mennesker, og misbrukt av mennesker.

Religion er opium for folket.
-Marx

1 01 2010
Ann

Jeg synes det burde være mulig for kristne å kritisere et spill uten å bli stempla som mørkemenn.

4 01 2010
TOMMERN

JEG TROR GUD ER LEI AV Å BLI TRODD PÅ … SÅ DET HØFLIGSTE DU KAN GJØRE MOT GUD ER Å IKKE TRO PÅ HAN .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: