Personvernet lenge leve

11 06 2008

Tidligere har jeg omtalt «dokumentarfilmen» om Norgespatriotene og Vigrid, der det fremsettes en rekke påstander om Øyvind Heian, så som at han har forsøkt å lokke en 14-åring til å ha sex med ham og at han er dømt for besittelse av overgrepsbilder med barn. I tillegg ble han gjennomgående beskrevet som rasist. Heian ønsket en midlertidig forføyning fra Oslo Tingrett, slik at filmen ble fjernet fra youtube.

Nå har dommen kommet, og Oslo Tingrett anser at det ikke kan være belastende for Heian å bli kalt rasist, noe vel de fleste kan være enig i, men mener det er grovt krenkende av «filmskaperne» å henge ham ut som dømt for besittelse overgrepsbilder og for å ha forsøkt å lokke en 14-åring til sex. Likevel er ikke dette nok til at dommer Finn Eilertsen mener at Grunnlovens § 100 kan benyttes, og filmen blir således liggende. Noe som er grovt krenkende for en person er altså ikke nok til å begrense ytringsfriheten. Misforstå meg rett, jeg er tilhenger av den frie ytring, men et vern av individet som det ytres om er også viktig.

«Dokumentarfilmskaperne» er naturlig nok fornøyd med denne dommen.

Etter mitt syn betyr dette at man i bunn og grunn kan påstå hva man vil om folk, bruke materiale som trolig er stjålet fra dem til å «dokumentere» sine påstander og legge det hele ut på Internett – uten at dette vil få nevneverdige konsekvenser. Tilsynelatende er personvernet i dette landet uforholdsmessig svakt, og jeg mistenker at vi fremover vil få flere saker/filmer som henger ut folk for både det ene og det andre – og det behøver ikke engang ha noen som helst slags rot i virkeligheten. Det virker også merkelig at man må lene seg på Grunnloven og lov om ytringsfrihet for å regulere hvorvidt noe slikt kan stanses, og at det ikke finnes oppdaterte personvernlover som bedre gjenspeiler det mediesamfunnet vi har i dag.

Trolig ville denne «dokumentarfilmen» medført store konsekvenser hvis NRK eller TV2 hadde valgt å vise den, men på Internett er det altså annerledes. Jeg synes det er ille at personvernet, selv om de i dette tilfellet er både rasister og lite likt av de fleste av oss, har så dårlig vern i Norge.

Dette åpner for nye og spennende måter å digitalt mobbe hvem man måtte ønske.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

2 responses

11 06 2008
elghunk

Tror ikke han er dømt for besittelse av barneporno. Ble han ikke frikjent for dette i lagmannsretten? Da har det i så tilfelle ikke foreligget en rettskraftig dom.

Dette er jo uansett lite relevant, synes jeg. Tenk at en person som vil utslette diverse raser, har vært tiltalt for å ha bilder av nakne barn i sin besittelse…

Det blir som å beskylde Hitler for å ha kjørt for fort…

Synes det Haga har gjort, er mye verre.

11 06 2008
drittlei

elghunk: Han har jo ikke utslettet noen raser, samtidig som han ev. har begått en annen faktisk forbrytelse. Ellers var den med Hitler og for fort utrolig bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: