Blodpenger

3 07 2008

FARC-geriljaen har vært en konstant plage for styresmaktene og befolkningen i Colombia gjennom mange tiår, og har hatt tradisjon for å ta gisler. Gislene er ment utvekslet for løsepenger, og man antar at dette har vært en del av finansieringsgrunnlaget for geriljaen gjennom mange år. I går kom nyheten om at Ingrid Betancourt og 14 andre gisler, blant dem tre amerikanere, var blitt frigitt gjennom en svært intelligent aksjon mot FARC, og i dag fikk vi vite at også det norsk-columbianske gisselet Alf Onshuus Niño (31) var satt fri.

Dette er svært gledelige nyheter og et alvorlig slag mot FARC og andre geriljagrupper eller kriminelle bander som benytter gisseltaking for å fremme egne politiske eller økonomiske mål.

Likevel synes jeg saken med Onshuus Niño har en ekkel bismak, hvis man skal tro rapportene om at det ble betalt løsepenger for ham. I følge Bjørn Omdahl Onshuus, familens talsmann, har gisselets kone, Ana Maria Aldana Serrano, betalt FARC for å slippe ham. Jeg har ingen problemer med å forstå fortvilelsen til de innvolverte og ønske om å betale vedkommende fri, men dette er likevel en farlig vei å gå – og dette gjør fremtiden enda mer uviss for colombianere og utlendinger.

Pengene, hvis ovenstående fremstilling er korrekt, vil bli benyttet til å finansiere fremtidige gisseltakinger og fremtidig drift av gruppen som tok ham, og således har dette gisselet vært en investering for å tjene enda mer penger på andres fortvilelse, redsel og frykt for likvidering. Slik jeg ser det, er dette en raskt nedadgående spiral det ikke kommer noe godt ut av. Jeg vil ikke kritisere noen for at de i et enkelt, isolert tilfelle ser seg nødt til å betale kriminelle for å få tilbake det som aldri var deres, men uansett vil dette føre til at andre, og især «utlendinger med penger», ikke vil kunne føle seg trygge i Columbia eller andre land der denne fremgangsmåten er vanlig. Man har allerede sett, i denne og andre saker, at kidnapping og trusler om lemlestelse og død er virksomt for å skaffe penger, mye penger. Sett fra geriljaen og de kriminelles side: «Why change a winning formula?».

Reklamer

Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: