En skikkelig skurk

21 10 2008

Oslo Tingrett behandler for tiden en sak der en sigøyner eller rom-folk-mann eller hva de heter for tiden, er tiltalt for trygdebedrageri. Mannen mor hevder han er sterkt psykisk utviklingshemmet, og får støtte av flere diagnoser, samtidig som han har blitt tatt for fyllekjøring, avlet fire barn, vært i avhør hos politiet og fått utstedt nytt pass ved personlig fremmøte. Ingen av personene som har vært i kontakt med ham i forbindelse med disse hendelsene har opplevd vedkommende som psykisk syk eller utviklingshemmet.

På bakgrunn av diagnosen, har han fått utbetalt et betydelig beløp i trygd. Disse pengene ønsker det offentlige, dvs du og jeg, nå tilbake – siden utviklingshemmingen bare synes å opptre når det er leger eller andre som kan bidra til å få tak i mer penger tilstede.

Når jeg leste denne saken slo det meg hvor motivert man må være før man krabber rundt på gulvet, suger på tommelen, bruker bleier eller vugger frem og tilbake under rettsoppmøtet en hel dag. For å klare å gjennomføre et slikt bedrageri må man virkelig gå fullstendig opp i rollen, og det er akkurat det jeg mener at retten må teste i denne saken.

Hva med å legge personen inn på et behandlingssted, sammen med andre utviklingshemmede, et års tid – og deretter foreta en evaluering? Dersom vedkommende frivillig bor på en institusjon, og fremstår som utviklingshemmet et helt år, kan man ev. vurdere om man bør straffe ham. Man må selvfølgelig frata ham førerkort, inntekt, muligheten til å eie bil og campingvogn og annet som utviklingshemmede på hans nivå ikke klarer å håndtere. Trolig vil ikke utsiktene til en slik tilværelse oppleves som særlig fristende.

Denne personen er en skikkelig, utspekulert skurk, og han får hjelp av mor og resten av familien – helt i tråd med hvordan sigøynere (de reisende, rom-folket, romani-folket eller hva som er korrekt for tiden) opptrer. Moren hans, som vel ikke kan kalles noe sannhetsvitne i denne saken – siden hun selv er tiltalt for å ha diktet opp et titalls etterkommere av ulik valør for å bedra systemet – er ikke bedre, dessverre.  Vårt trygdesystem er ikke bygget for å håndtere mennesker som med liv og lyst gjør alt de kan for å lure oss, og nærmest har det som hovedbeskjeftigelse.

Denne saken avslører svakhetene i systemer som er bygget på tillit, og i forhold til disse menneskene kommer systemet dessverre til kort. Hva med å gjenåpne «sigøyner-kontoret» som for noen tiår siden hadde som hovedoppgave å kaste penger etter disse menneskene, men denne gang med motsatt fortegn?

Jeg er ganske sikker på at vi raskt hadde spart inn pengene et par saksbehandlere hadde kostet hvis man gikk disse folkene litt nærmere etter i sømmene.

Reklamer

Handlinger

Information

7 responses

21 10 2008
kjersti crus

jeg vil ikke samenligne det med roman folket*! men gaad så crazy people….. 😕

21 10 2008
Nyhetsmannen

Dette er ikke bare svindel av trygdepenger. Dette er også et HÅN mot alle de menneskene som virkelig har diagnoser, som denne mannen og familien hans prøver å lure til seg.

Kanskje det vil være artig å dra til tingretten for å flire av han…

21 10 2008
Jone Harkestad

Romfolket, eller sigøynere om du vil, må ikke stigmatiseres som folkegruppe i denne forbindelse, selv om det finnes sorte får i alle kategorier av mennesker.

22 10 2008
Peder Påskesen

Jeg synes disse romvesene burde få mer penger. Bra forslag å gjenåpne det kontoret, men behold fortegnet!

22 10 2008
drittlei

Man skal selvfølgelig være forsiktig med å generalisere for mye, men jeg kan med hånden på hjertet ikke si at jeg har hørt sigøynere/romfolk omtalt uten at det har vært noe negativt. Enten sloss de som galninger med hverandre om makten, knuser festlokaler, stjeler noe eller lurer noen.

Det finnes sikkert både rettskafne og redelige personer blant disse også, men de hører man aldri noe fra eller om.

Peder ønsker å gi dem mer penger.. Det tror jeg han er alene om 🙂

22 10 2008
Peder Påskesen

Jeg ønsker at staten skal gi dem mer penger. Selv ønsker jeg ikke å gi dem penger, dersom det da ikke dreier seg om en søt liten romjente som skulle tilby visse taktile tjenester. Da ville jeg gi penger!

Ellers er dette et forfulgt folk som ikke har møtt annet enn overgrep fra den norske staten. Jeg er derfor ikke forbauset over at de meg god samvittighet snylter på denne staten som i generasjoner har forfulgt denne minoriteten.

22 10 2008
drittlei

Peder: Det er ikke noen tvil om at «staten» eller «samfunnet» har begått overgrep mot de fleste minoriteter her i landet, sigøynere, tatere, samer etc, men det gir ikke barnebarn og oldebarn av de det ble begått urett mot, rett til å forsyne seg grovt av fellesverdiene på uriktig grunnlag. Vi oppnår ikke noe med å kompensere dagens sigøynere for fortidens synder, det gjenoppretter ikke noe og undergraver alle de rettigheter og plikter som de, slik som oss, har i dette samfunnet.

De må gjerne ta del i vårt samfunn, men de kan ikke leve på utsiden av det – samtidig som de ønsker å bli inkludert i fellesgodene der dette er til gavn. Det å være en del av et samfunn innebærer også ulemper, ikke bare fordeler – så som å betale skatt, sende barna på skolen, forholde seg til mitt og ditt etc. Mitt inntrykk er at sigøynere er særs dårlige til dette, noe som medfører at hele folkegruppen får er dårlig rykte og blir stigmatisert som folk. Det er alltid uheldig, men i større grad enn ved andre folkegrupper, til en viss grad fortjent.

Uansett tror jeg nok at «sigøyner-kontoret» er borte for alltid, det var et eksperiment som havnet fullstendig ut av kontroll 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: