Voldtektsdommer – en vits

20 03 2009

Tre menn fra Eritrea ble i Stavanger tingrett dømt til fengsel i mellom to og tre år for å ha gruppevoldtatt en sovende/bevisstløs kvinne totalt fem ganger. La oss ta den setningen en gang til: Tre menn fra Eritrea ble i Stavanger tingrett dømt til fengsel i mellom to og tre år for å ha gruppevoldtatt en sovende/bevisstløs kvinne totalt fem ganger.

Her har vi altså en «klassisk» gruppevoldtekt som i Straffelovens § 192 skal gi minst to års fengsel, og inntil 21 hvis betingelsene er oppfylt, så som:

Den som:

b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen

Straffen er fengsel i minst 2 år dersom

a) den seksuelle omgang var samleie

Fengsel inntil 21 år kan idømmes dersom

a)    voldtekten er begått av flere i fellesskap

Såvidt jeg kan forstå er alle villkårene for å virkelig bruke hele skalaen oppfylt, og så dømmer Stavanger Tingrett dem til fengsel mellom to og tre år, med påfølgende utvisning. Etter vanlige regler vil de da sone halvparten før de kastes ut, og vi vet jo alle hvor vanskelig det er å komme tilbake hit igjen. De er i tillegg dømt til å betale kr 380 000 som de sikkert ikke har, og fornærmede vil trolig aldri motta noe av dette.

Det var jammen en streng reaksjon på et alvorlig straffbart forhold begått mot en forsvarsløs kvinne!

Er det ikke på tide at kvinner krever bedre vern mot menn i dette landet? Rettssystemet bør ikke gis anledning til å idømme latterlige straffer som dette uten protester fra oss alle, men kvinner i særdeleshet, for verdien som det offentlige setter på dere er særdeles lav.

Det bør man ikke finne seg i.

Reklamer

Handlinger

Informasjon

17 responses

20 03 2009
Stian

Godt skrevet.. Helt enig. Sykt at bredden i strafferammen ikke brukes i større grad. Hadde vært kjekt å visst hva politijuristen gikk inn for, og hva dommerne mente.

Hadde i tillegg vært «morsomt» å bedt noen dommere/høyesterett gjøre et tankeeksperiment på hva de mener ville vært et forhold hvor det var mulig å bruke strafferammen helt ut…

20 03 2009
MORT

må si meg litt enig i det meste admin skriver her..

norske fengsler er jo ganske likt ett hotellopphold uansett- så burde tenke på hvor mye folk faktisk «angrer» etter ett år der-
klarte selv å rote meg inn i ett amerikansk fengsel i 6 dager.. værste 6 dagene i livet mitt- selv om det (bare?) gjalt å lære å være mer høflig mot politiet.

det eneste jeg har i kritikk mot norsk lov angående dette er
«…Straffelovens § 192 skal gi minst to års fengsel, og inntil 21 hvis betingelsene er oppfylt, så som:

Den som:

b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen…»

mener selv det å bli voldtatt mens man er fullt mentalt tilstede må være en mye værre og traumatisk opplevelse for offeret enn å være bevistløs når det hele skjer- så ser ikke noen grunn for at det sistnevnte skulle ha noen lengere dom..?

20 03 2009
olec

vel, kanskje man bør stemme noe annet en sosialistisk tankegods til høsten?

20 03 2009
MORT

resten av kritikken burde gå rett på dommern.

20 03 2009
MORT

om landet er «sosialistisk» kan en dommer fortsatt lese loven og gjenkjenne at minimums-straffen ikke er relevant.
som Stian kommenterer.. skulle vært artig å høre hva dommern syns en 21-års voldtekts dom burde innebære- da drap, incest etc som hadde gjort en voldtekt mer ‘ekstrem’ hadde vært separate straffepungter [med egen straffetid i tillegg til selve «klassisk gruppevoldtekt»-siktelsen, som alene kan komme opp i 21 år]

20 03 2009
jokkesaedstrom

Hmm eritrea…hvor f er det? anyways, kommer de noen gang til å betale den summen? eller blir det slik at skattebetalerne må betale de, så kommer staten til å sende innkrevning på de pengene hos disse mennene fra eritrea…eritrea…

20 03 2009
Marianne

To til tre års fengsel for gruppevoldtekt, og i tilegg ble hun voldtat flere ganger…Straffen er en vits og hån mot offeret.

Voldtektsdommene er utrolig lave, og selv de svært svært grove voldtektene har lave dommer..Ut i fra straffene og dommene gir det ut signaler om at voldtekt ikke er noe hvere en å stjele, voldtekt er ikke en så veldig alvorlig handling i følge det norske rettssystem.

Voldtektsdommene er en vits, rett og slett…

20 03 2009
Anna

I følge aktor i saken så måtte de benytte seg av den «gamle» straffeloven i denne saken. Den gamle straffeloven sier at det skal idømmes mildere straff dersom vedkommende er bevisstløs under handlingen. Når den nye straffeloven trer i kraft, blir det å voldta en bevisstløs person likestilt med voldekt av personer som er ved bevissheten.

http://www.aftenbladet.no/lokalt/1000324/Paastand_om_2-3_aars_fengsel_for_gruppevoldtekt.html

20 03 2009
Anna

Jeg må si meg uenig at det er mer traumatisk å bli voldtatt dersom du er med bevisstheten, enn dersom du er bevisstløs.

Dersom du er bevisstløs husker du ikke hva som egentlig har skjedd. Men det er kanskje ikke det verste, det verste må være følelsen av å aldri være trygg, fordi du kan ikke stole på de som er rundt deg når du sover. Det må også være utrolig forferdelig å vite at vedkommende kanskje har bevisst dopet deg ned i den henseendelse å misbruke deg. Da er det helt idiotisk at fordi gjerningsmannen var så «snill» å dope deg, så får han ikke så streng straff, fordi du ikke kan huske hva han gjorde. Om noe så gjør det faktisk handlingen enda verre.

Når det er sagt – så tror jeg voldtekt er like ille og forferdelig om man er ved besvissthet eller ikke.

20 03 2009
RIP

Stem FRP FÅ svina ut av landet!

20 03 2009
FÅ DEM UT

Fy faen, at folk i dette landet ikke får opp øya snart og stemmer FRP som vil ha disse jævlene ut. Hadde det vært dattern min så hadde de svinet opplevd noe som var så vondt at de aldri i verden villle våknet opp igjen.

21 03 2009
Sint!

Kjenner eg vert sint, veldig sint, ja UTRULEG SINT!!

Er på tide at me tar eit oppgjer og får gjort noko med desse latterlege dommane! Det virkar som om det er heilt greit å øydeleggje liv her til lands!!

21 03 2009
knutte

greit at hun ble misbrukt 3 ganger. men hvordan i hulest kan noern si at hun ble misbrukt 3-5 ganger da hun ikke en gang husker den ene, og sier at det må ha vært minst 5 stk… hun skulle i det minste vært totalt bevistløs før hun kan si det. jeg er ikke noen tilhenger av vold eller lignende mot kvinner i det hele tatt men jeg lurer på hva i helvete media fokuserer på når de sier 3 stk er tiltalt.Jeg er ikke rasistisk over noen, men jeg har mine egne tanker om hvordan sånne situasjoner kommer.. flørter man med folk og tenker jeg er deilig, kommer man i sånne sits.er du ung å leter etter eventyr så får du det. hvis du btror du kan takle det ,godt men stikk fingern i bakken å si.. jeg er ikke voksen nok til å gå ut….alene…..

21 03 2009
Rene

Orderud fikk visstnok 21 år.
Andre lignende rovdrap helt nede i 8 år. Utrolig skjev fordeling av fengsels straff.
Dommerne er vel som våre politikere helt på jordet i forhold til vanelige menneskers retts og moral normer.

Renè

21 03 2009
Anna

Dersom du leser om saken i Stavanger Aftenblad og i Rogalands Avis får du svar på flere av spørsmålene dine.

1. Offeret kjente den ene av de 3 dømte
2. Den ene dømte innrømmet gruppevoldtekten og det var han som fortalte hva som var foregått, og hvor mange ganger det skjedde.

Det kan være lurt å kanskje undersøke litt nærmere før en slenger «dritt» som om personen er voksen nok til å gå ut alene.

Ingen uansett alder eller kjønn fortjener å bli voldtatt, det er ingen som selv er skyld i noe sånt. Det er voldtektsmannen/-damen som har hele ansvaret der!

22 03 2009
drittlei

Her var det jammen meg engasjement og gode kommentarer! Flott at også andre enn meg er opprørt over dommene som utmåles i slike saker, det er under enhver verdighet for en rettstat å tilby borgerne så dårlig vern mot kriminalitet. Nå synes jeg ikke at det skal ha noe å si hvor gjerningsmennene kom fra, men jeg synes å ane at «ikke-norske» (hvis det er lov å si det) er hyppigere representert i akkurat slike saker enn andre. Hva som er årsaken vet jeg ikke, men det bør man søke å finne ut – for det kan ikke være slik at kvinner ikke kan gå ut i frykt for å bli voldtatt.

Det er aldri offerets skyld heller, selv om hun både har vært med på leken en stund eller ikke. Når man sier nei, eller er i en slik tilstand at man ikke kan si hverken det ene eller det andre, betyr det at det ikke er OK å fortsette. Ei heller skal klesdrakt, språk, tid på døgnet eller hvem som har blitt med hvem hvor ha noe å si i forhold til kvinners (eller menns) rett til å bestemme hva de har lyst til å gjøre med hvem. Således skal en kvinne kunne ligge med skrevende ben midt på Karl Johans gate, uten at noen kan ta seg til rette – forutsatt at hun ikke har sagt «OK, kom igjen».

Domstolene er dessverre, og kommer sikkert til å være det også i fremtiden, stort sett styrt av menn, og gjerne godt voksne menn. Man har tidligere hatt endel uheldige og helt klart moralsk fordømmende dommer i slike saker, der kvinnens utseende, klær eller hva det måtte være har talt i hennes disfavør. Det er svært uheldig.

Jeg synes denne dommen, men også andre, tar for lite hensyn til offeret og de traumer og redsler vedkommende må leve med fremover. Dessverre har vi ikke offerfokus i dette landet, og kriminalitet som utelukkende rammer befolkningen er lavt straffsatt – mens alt som rammer staten eller det offentlige straffes strengt, så om skatteunndragelse eller falskneri. Staten vet å ta vare på sine egne interesser, og vår trygghet og sikkerhet er ikke nødvendigvis en av disse.

29 04 2009
Ole Andreas

Denne http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001090048382&tag=item&words=gutt;mishandlet bør du lese. (Og fortell meg så at du ikke er en dame.)
Det offeret du skriver om var bevisstløs og visste ikke om hva som var skjedd før det ble henne fortalt.
Artikkelen jeg henviser til over sto 5 april i Dagbladet og omhandler en gutt på 8 år som systematisk ble mishandlet til døde av en stefar. Det må ha vært et levende helvete. Et totalt hjelpeløst mennneske. Sviktet av moren, av familien og av samfunnet.
«Det eneste som trengs for at ondskapen skal trimfere er at gode mennesker ikke gjør noe.»
Vet du hva som er feil med dette ordtaket? De som står å ser på denne type ondskap uten å gripe inn er ikke gode mennesker. Denne moren skulle vært dømt som medskyldig selv om hun ikke selv noengang la hånd på gutten sin. Hun visste hva som skjedde og lot det skje. Det er langt verre enn uaktsomt drap. Hennes bekvemmelighet tellet mer enn hans liv.
6år.
Han sitter 3 så er han ute igjen. 3 års fengsel er den pris samfunnet setter på denne typen kriminalitet.
Det er valgår i år. Bør vi ikke gjøre noe med det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
%d bloggere like this: