Enkle løsninger

23 10 2013
BildeIllustrasjon: klimaloftet.no

Jeg er, som vanlig borger av dette landet, litt lei hvordan alt kompliseres, byråkratiseres og knotes til – fremfor å velge enkle løsninger. På det sentrale østlandsområdet, og sikkert i andre deler av landet også, har vi store utfordringer med transport av folk. Motorveiene er fulle av biler i kø i timesvis hver eneste morgen og ettermiddag, togene går ikke når de skal og hele kollektivtransportsystemet lider – uavhengig av at avtroppende regjernings mantra om at kollektivtransport er det eneste saliggjørende og siste mulighet til å redde planeten.

Det kan godt hende at det er også, jeg er hverken klimaforsker eller synsk – men hva med å virkelig gjøre noe med det da?

Det er på tide at de styrende myndigheter i dette landet tar noen store beslutninger, og med store så mener jeg store.

Et slikt forslag som vil kunne få virkelig betydninger er å gjøre all kollektivtransport i dette landet gratis, døgnet og landet rundt. Jepp, helt gratis – transporten er allerede subsidiert, så det er bare snakk om å overføre litt mer penger, ikke å starte med noe nytt. I dag kastes det bort ekstremt mye folk og tid på å administrere penger i ulike busselskaper, ferjeselskaper, togselskaper osv – penger som kunne vært brukt til materiell, service, ytterligere rutetilbud eller annet. Det er tusenvis av mennesker som helt unødvendig administrerer penger, sjekker billetter, drifter regnskap, lager betalingssystemer, bomkjøper elektroniske t-banesperrer, sørger for sikkerhet, transporterer penger osv, osv – helt unødvendig.

De fleste av oss som benytter oss av kollektiv transport er på vei til eller fra noe samfunnsnyttig, det være seg arbeid, trening, besøk hos venner eller annet – veldig få reiser rundt uten mål og mening. Således vil transporten være en investering i enten inntektsgivende arbeid eller noe som er med på å øke fysisk eller psykisk helse, som igjen sparer penger for det offentlige ved at vi ikke blir så syke og belaster helsesystemet.

Jeg har ikke peiling på hva noe slikt vil koste, men vil ikke tro at det over skatteseddelen for alle i Norge ville utgjort veldig store penger for hver av oss. Det fordrer at «noen» tør å ta en skikkelig stor beslutning, noe vi har lidd under at de ikke har gjort på mange, mange år – og det er på tide å ta noen sjefsavgjørelser.

De som ikke benytter seg av kollektivtilbud vil oppleve mer plass på veiene da trolig mange fler enn i dag vil benytte seg av kollektive tilbud – noe jeg vil tro de er villige til å betale sin del av prisen for. De som bruker kollektivtilbudene kan enkelt gå på trikk, buss, båt, tog, t-bane i den grad og på vei dit de måtte ønske.

Det hele er en vinn/vinn-situasjon – og i tillegg vil det være store klimagevinster.

Nå er det bare å bestemme seg.

 

Reklamer

Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere like this: